TZ: Zámek Pardubice vytváří koncepci budoucího rozvoje

Zámek Pardubice vytváří koncepci budoucího rozvoje / Východočeské muzeum v Pardubicích / Pardubice / 3. 8. 2012

AREÁL PARDUBICKÉHO ZÁMKU BY SE MĚL V BUDOUCNU ZAČÍT ROZVÍJET PODLE NOVÉHO MANAGEMENT PLÁNU

TISKOVÁ ZPRÁVA, 3. SRPNA 2012

Pardubický zámek čekají změny. Rada Pardubického kraje vzala včera na vědomí návrh koncepce Management plánu rozvoje areálu zámku Pardubice. Vedle Prahy, Českého Krumlova či Národního hřebčína v Kladrubech tak bude pardubický zámek dalším místem, které získá závazný dokument, jehož obsahem bude především využití památky pro kulturní, turistický a ekonomický rozvoj daného místa.

Předložená koncepce počítá s několika variantami řešení, které objekty do Management plánu zahrnout. V té úplně základní variantě se zaměřuje jenom na tzv. jádrovou oblast, tedy na budovy zámku a přilehlých valů, a vzhledem k Východočeské galerii je sem zahrnut i dům U Jonáše. „Pro rozvoj turismu, kultury i ekonomiky kraje by však bylo nejlepší, aby se k projektu přidaly i další instituce,“ říká krajská radní pro školství, kulturu a památkovou péči Ing. Jana Pernicová.

Naráží tím na myšlenku, že by koncepce rozvoje areálu rozhodně měla zahrnovat co nejširší zájmové území, tedy kromě samotného zámku i Tyršovy sady, Příhrádek, městskou památkovou zónu, areál Pardubické Juniorky a dokonce i tzv. Relax zónu u Labe. „Všechno to jsou vzájemně provázaná místa a vytváří naprosto logický celek. Myslím, že je určitě na místě, abychom postupovali co nejvíc koncepčně,“ doplňuje Mgr. Jitka Rychlíková, ředitelka Východočeského muzea v Pardubicích. V tom se shoduje i s ředitelkou Východočeské galerie PhDr. Hanou Řehákovou: „Zámek určitě potřebuje dobrý plán budoucího rozvoje, není ale solitérem, a tak musíme vytvořit takovou pracovní skupinu, která zaručí, že nebude vynechán žádný podstatný celek.“

Management plán rozvoje areálu zámku Pardubice se má v první řadě stát jakýmsi vodítkem, jak tuto památku po všech stránkách účelně využívat, ovšem při zachování chodu všech dotčených institucí, zejména Východočeského muzea a Východočeské galerie. „Rozhodně nejde o žádné slučování. To v minulosti odsoudila i veřejnost. Chystá se společný postup rozvoje celého areálu. Rada vzala návrh této koncepce na vědomí a v současnosti se chystá dopis, kterým bude Pardubický kraj oslovovat dotčené instituce a zvát je ke kulatému stolu. Chceme, aby se do projektu zapojili všichni, kterých se to týká,“ upozorňuje Mgr. Tomáš Libánek, vedoucí oddělení kultury a památkové péče Pardubického kraje, na další kroky a dodává, že v pro co největší transparentnost by měla být do projektu zapojena i pardubická veřejnost.

V Management plánu by měly být jednotlivě řešeny všechny otázky, které se areálu bezprostředně dotýkají, namátkou jmenujme třeba památkovou ochranu, marketing a propagaci, infrastrukturu a dopravní dostupnost nebo ochranu přírody a krajiny. „Důležitým faktorem pro úspěšnou realizaci projektu ale bude nejprve nalezení politické shody napříč stranami a samosprávami, jak městem, tak krajem. A hned poté i shody mezi dotčenými organizacemi,“ dodává radní. To potvrzuje i děkan Filozofické fakulty UPCE Prof. Petr Vorel, který byl členem komise pro slučování a objeví se i v nově vytvářeném pracovním týmu: „Aby měl výsledek skutečný smysl, je třeba, aby byl společným dílem a zároveň aby jej vzaly za svůj obě stěžejní instituce.“

Finální podoba management plánu by měla světlo světa spatřit přibližně během jednoho roku, vše v závislosti na tom, jaká varianta řešení nakonec zvítězí a pro co se najde politická shoda.