Reakce Ireny Satkeové na Otevřený dopis ministryni kultury

Schůzka ministryně kultury Aleny Hanákové s představiteli vysokých škol a Petrem Šecem (zde) dala popud k sepsání Otevřeného dopisu ministryni, který inicioval Pavel Sterec (zde). Na dopis reagovali Jiří David a Milan Salák (zde) a následně i manažerka Artbanky Irena Satkeová. Odpověď ministerstva (zde).

Pozvání na setkání s ministryní kultury bylo rozesláno na všechny vedoucí ateliérů vysokých uměleckých škol, které mají výstavní prostory v AMoYA.

Schůzky se za VŠ zúčastnili: profesor Milan Knížák z Akademie výtvarného umění v Praze, Milan Salák z VŠUP v Praze, Irena Armutidisová z Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, docent Petr Lysáček z Ostravské univerzity, docent Michal Koleček z Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, profesor Pavel Baňka, akademický malíř Karel Míšek, akademický sochař Pavel Jarkovský. Nikdo z výše uvedených (kromě Milana Saláka jako šéfkurátora AMoYA, samozřejmě) není zastupován galerií dvorak sec contemporary ani není v žádném druhu zaměstnaneckého poměru se společností Art Deposit, která provozuje muzeum AMoYA.

Prostor v AMoYA jsou vysokým školám poskytnuty dlouhodobě k prezentaci, což je také část expozice (zde jako Art Dialogy/Art Akademie), kterou paní ministryně morálně podpořila. Na tuto podporu v minulosti nebyla ani není navázána žádná finanční podpora.

Účelem setkání bylo zprostředkování kontaktu a diskuse o možné podpoře uměleckých vysokých škol. Diskuse se zúčastnili vysokoškolští pedagogové a jednalo se o odbornou debatu o podpoře a fungování uměleckého vzdělávání. AMoYA fungovala jen jako iniciátor schůzky, a pokud budeme mít možnost, budeme i v budoucnu iniciovat pokračování takových setkání, kam budou opět pozváni všichni představitelé vysokých škol.

Irena Satkeová