Top5týdne 24. 6. 2012

Začalo bienále grafického designu Brno, Hana Rousová dostala cenu F. X. Šaldy, projekt Občan K nebyl ani přestupkem, Jan Nálevka byl nominován do finále Henkel Art Award a začaly výstavy diplomantů.

1 / Začalo Bienále Brno 2012

Ve čtvrtek začal 25. ročník mezinárodního bienále grafického designu Brno, které pořádá Moravská galerie (zde). Velkou cenu bienále získal nizozemský ateliér Mevis & van Deursen (zde), cenu mezinárodní poroty ateliér Linked by Air ze Spojených států (zde) a cenu za celoživotní přínos oboru Zdeněk Ziegler (zde). Vedle soutěžní přehlídky Moravská galerie připravila řadu tematických výstav, které je v Brně možné navštívit až do 28. října.

 

 

2 / Cena F. X. Šaldy Haně Rousové

Historička umění Hana Rousová se stala laureátkou Ceny F. X. Šaldy za loňský rok (zde), která je udělována za mimořádný kritický či ediční knižní počin v umělecké a duchovědné oblasti. Porota ocenila zejména Rousové výstavní a výzkumný projekt Konec avantgardy?. Dalšími finalisty ceny byli Jana a Jiří Ševčíkovi za souborné vydání svých textů, Ladislav Kesner za výstavu Obrazy mysli / Mysl v obrazech, Hana Šmahelová za knihu V síti dějin literatury národního obrození a Karla Hartl a Erika Entwistle za knihu o hudební skladatelce Vítězslavě Kaprálové (zde).

3 / Jsou ztohovenku

Úřad městské části Praha 1 ve čtvrtek rozhodl, že dvanáct umělců skupiny Ztohoven se nedopustilo přestupku (zde), když si v rámci projektu Občan K pozměnili fotografie na občanských průkazech (zde). Že nešlo o trestný čin, rozhodl soud již v prosinci. Ve čtvrtek proběhl také soud s Romanem Týcem, který byl obviněn z násilí na úřední osobě. Podle soudkyně byl jeho nedávný konflikt s městskými strážníky pouhým přestupkem, žalobce proti jejímu rozhodnutí podal stížnost (zde).

 

 

4 / Henkel Art Award

Mezinárodní ceny Henkel Art Award, která je určena pro umělce z východní a střední Evropy do 40 let, se za Českou republiku zúčastní Jan Nálevka. Porota ve složení Lucie Drdová, Jan Zálešák a Tomáš Pospiszyl jej vybrala z 43 přihlášených (zde). Nominovaní ze všech 23 zemí, kde se soutěž vyhlašuje, postupují do mezinárodního kola. Jejich přihlášená díla na začátku srpna a září ve Vídni posoudí mezinárodní porota, která poté jmenuje pět nejlepších umělců jako finalisty ceny.

 

 

5 / Diplomky 2012

Začaly výstavy diplomantů. Pražská AVU vystavuje až do 1. srpna ve Veletržním paláci (zde), diplomky VŠUP si je možné prohlédnout do 27. června v prostorách školy (zde). Diplomanti Fakulty umění Ostravské univerzity vystavují do 30. června v nově zrekonstruovaném plynojemu v Dolních Vítkovicích (zde). Výstava absolventů brněnské FaVU bude probíhat od 30. června do 26. července v Domě Pánů Z Kunštátu (zde).