Top5týdne 10. 6. 2012

Začala Documenta, Milan Bufka odchází z čela GHMP, Ztohoven vyzvali poslance k morální nápravě, Praha by se mohla dočkat moderního územního plánu, Lucie Drdová otevřela galerii.

1 / Ředitel GHMP rezignoval

Milan Bufka ve čtvrtek rezignoval na funkci ředitele GHMP, s vedením města se současně dohodl, že v galerii zůstane do 31. srpna. Rezignací předešel svému odvolání, po kterém volal radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) (zde). Ten kritizuje způsob nakládání s investičními prostředky za Bufkova vedení a projekt digitalizace sbírek za víc jak 50 milionů korun (zde). Sám Bufka se nechal slyšet, že končí z politických důvodů (zde). Obavy o další směřování galerie v minulém týdnu v otevřeném dopise primátorovi vyjádřila skupina umělců v čele s Lubomírem Typltem a Josefem Bolfem (zde).

.

2 / Ztohoven vyzvali poslance k morální nápravě

Skupina Zthoven se přihlásila k úternímu rozesílání falešných textových zpráv mezi politiky (zde). Poslanci napříč všemi parlamentními stranami si zdánlivě mezi sebou posílali sms, ve kterých vyjadřovali své znechucení nad stavem politiky a hlásili se k iniciativě nazvané Morální reforma. Celkem skupina odeslala 585 zpráv. „Ty esemesky byly poměrně blábolivé, ale kdyby si někdo dal tu práci a sestavil skutečně věrohodně znějící oznámení, tak by to mohlo způsobit velmi mnoho problémů,“ zhodnotili výzvy k morální nápravě premiér Petr Nečas (zde).

.

3 / Praha bude mít metropolitní plán

Radní za TOP 09 ve čtvrtek přesvědčili své kolegy z ODS o ukončení příprav územního plánu Prahy a jeho nahrazení novým tzv. metropolitním plánem. Cílem je celý proces plánování rozvoje města zjednodušit, zmodernizovat a zúžit prostor pro korupci (zde). Na podporu metropolitního plánu vzniklo společné prohlášení, které podepsali rektor AVU  Jiří T. Kotalík, Pavel Hnilička, člen představenstva České komory architektů, Jakub Fišer z iniciativy Za novou Prahu či architekt Josef Pleskot (zde).

.

4 / Začala Documenta a Manifesta

V Kasselu v pátek začal 13. ročník Documenty, která potrvá až do půlky září (zde). Hlavní kurátorkou letošní výstavy je Carolyn Christov-Bakargievová, která v letech 2002 až 2009 působila v muzeu současného umění v Turíně. Prestižní přehlídka, která se koná vždy jednou za pět let, je tentokrát opět bez českých zástupců. Ze Slovenska byl pozván Roman Ondák. Již o týden dříve začalo putovní bienále současného umění Manifesta, které se koná pokaždé v jiné zemi (zde). 9. ročník hostí belgické město Genk a potrvá do 30. září. Jediným českým zástupcem na výstavě je ilustrátor Zdeněk Burian.

5 / První výstava v Drdova Gallery

V pátek se uskutečnila první vernisáž v nové pražské galerii, kterou založila Lucie Drdová (zde). Drdova Gallery se nachází na Žižkově a chce být klasickou komerční galerií současného umění, která zastupuje pouze omezený okruh autorů, jejichž dílo propaguje doma i v zahraničí. Na první výstavě, která potrvá do 4. srpna, se svým novým videem Některé věci unikají představuje Jan Pfeiffer. Dalšími kmenovými autory galerie jsou podle webových stránek Pavla Sceranková a Václav Kopecký.