8. 6. 2012 / Galerijní noc v AJG

Galerijní noc / Alšova jihočeská galerie / Hluboká nad Vltavou / 8. 6. 2012, 19 - 23h

Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou

Galerijní noc 2012 / “Avantgarda v obrazech“

20. — 30. léta 20. století

8. června 2012, vstup volný Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou P.O.Box 80 373 41 Hluboká nad Vltavou čp. 144 Organizátoři: Michaela Dobešová, Nikola Musilová, Jiřina Zimová Agentura: Miroslav Smaha, Škola starého tance a umělecký soubor Moderátoř: Ivana Šimánkova, Antonín Kala

Letos se Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou účastní potřetí Festivalu muzejních nocí, který již 8. rokem pořádá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem.

Naše Galerijní noc probíhá 8. června 2012 v netradičním čase od 19:00 do 23:00. Doufáme, že navštívíte galerii právě při této mimořádné příležitosti. Chceme vám představit tradiční prostory Alšovy jihočeské galerie v jiném světle. I ty z vás, kteří vstupují do naší galerie poprvé, rádi necháme nahlédnout do tajů kunsthistorie a to zábavným programem, kde nechybí hudba, divadlo ani tanec. Galerijní noc je jednou z našich odpovědí na otázku:„Jak nejlépe vizualizovat umění v galerijním prostoru?“

Téma večera Galerijní noci se nese v duchu 20. a 30. let 20. století s názvem „Avantgarda v obraze“. V hlavní části programu přiblížíme výstavu Františka Muziky, představenou v zámecké jízdárně pod titulem: „František Muzika, Volná tvorba / Scénografie“ /hlavní sál/, ale také vás provedeme cennými sbírkami ve stálých expozicích galerie a k tomu všemu na návštěvníky čeká doprovodný program v zimní zahradě, atriu i parku před objektem jízdárny.

Galerijní noc spolu zahájíme v 19:00 příjezdem a uvítáním historických osobností: Františka Muziky, Vlastislava Zátky, Karla Čapka, přičemž pozvání přijal i T. G. Masaryk, prezident první Československé republiky, který přednese proslov v zimní zahradě. Obraz doby 20. a 30. let 20. století bude kolorovat přehlídka historických automobilů Veteran car clubu České Budějovice. Po představení osobností /hlavní sál/ budou návštěvníci přizváni ke komentované prohlídce výstavy Františka Muziky, kterou nás provede Mgr. Milan Pech, pedagog Univerzity Karlovy v Praze /hlavní sál/. Vzácná bude prohlídka expozice Flámského a holandského malířství s historickou osobností Dr. Vlastislavem Zátkou, sběratelem, podnikatelem a významným českobudějovickým právníkem první republiky, na níž naváže prohlídka stálé expozice Gotického umění, kterou komentuje prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D., pedagog Univerzity Karlovy v Praze /sál Gotického umění/. Od 20:00 vás zveme na představení seniorské mistryně ČR ve stepu Blanky Buchtové, k hudbě a tanci doby „Roaring Twenties“ v provedení kapely Swing Trio Avalon a jejich hostů /hlavní sál/. Následně je ve 21:00 plánována přehlídka módy 20. a 30. let 20. století a poté i rozloučení s T. G. Masarykem. V hlavním sále je pro vás po celou dobu hudba a tanec, paralelně s tímto se můžete zúčastnit lákavé oživené prohlídky stálých expozic AJG za doprovodu herců.Na 22:00 je připravena ještě jedna přehlídka módy /hlavní sál/.

Zvláště rodiny s dětmi bychom chtěli pozvat na doprovodné programy Galerijní noci. Přichystali jsme pro vás celou řadu aktivit. V divadélku, tj. místnost za stálou expozicí Holandského a vlámského malířství, je pro děti i jejich rodiče připravena tvořivá dílna, workshop s loutkovou tématikou, navíc budete mít ojedinělou příležitost se podívat na pohádky originálního staročeského loutkového divadla, a aby tehdejší doba byla ještě lépe nastíněna, v zimní zahradě bude umístěn historický stánek s hračkami, ukázkami parních strojů, vláčků, autíček, mechanických postaviček na klíček, promítaček a stavebnic. Zároveň jsme v atriu pro vás připravili dobové hry pro děti, jako např. chytání rybiček, skákání v pytlích, házení míčků a další. Jako naši hosté můžete po celou dobu probíhajícího programu poslouchat populární hudbu 20. a 30. let 20. století a k vaší ještě větší spokojenosti doufáme přispět projekcí němých filmů a pohádek z dobového kinematografu /zimní zahrada/ od 21:30. Za korunu je pro všechny návštěvníky připravena cukrová vata /atrium/.

V průběhu celého večera se nejmenší návštěvníci mohou zúčastnit různých aktivit jako: Projížďky na koních, učení základů žonglování, chůze po provaze, trampolína. V neposlední řadě se můžete těšit na artistická a žonglérská čísla – chůdy, polykání a plivání ohně, fakír, jízda na jednokolce, chůze po provaze, žonglování s kuželkami a míčky, švihadlo, kruhy, diabolo rondo /atrium/. Na závěr jsme pro vás připravili ohňovou show, která zakončí celý program a to ve 23:00.