Top5týdne 27. 5. 2012

Slovenská národní galerie zavírá své stálé expozice, brněnské 4AM dostalo výpověď z Galerie architektury, proběhly festivaly Street for Art a reSITE, skončila výstava Rembrand & CO. a Monogramista T.D obdržel cenu za literaturu.

1 / SNG zavírá stálé expozice

Slovenská národní galerie se rozhodla uzavřít svoje tři stálé expozice starého umění (gotiku, baroko a umění 19. století). Důvodem je katastrofální stav budovy galerie, jejíž rekonstrukce se odkládá již víc jak deset let. „Napriek alarmujúcemu stavu našich budov sme nerezignovali a neupadli do udržiavacieho módu, čoho dôkazom sú akcie ako SNG nažive či otvorenie Letného pavilónu, to sú všetko príklady, ako by sme chceli, aby naša inštitúcia fungovala,“ vysvětluje ředitelka galerie Alexandra Kusá. Zmíněné tři expozice je možné navštívit již jen do neděle 3. června (zde).

2 / 4AM dostalo výpověď

Správní rada Nadace české architektury vypověděla ke konci roku smlouvu se sdružením 4AM Fórum pro architekturu a média, které od ledna 2011 provozuje brněnskou Galerii architektury. Na rozdíl od tradicionalisticky zaměřené pražské Galerie Jaroslava Fragnera se 4AM v Brně snaží prezentovat architekturu v širším společenském a kulturním kontextu, často formou projektů na pomezí umění a aktivismu (zde). Na podzim se 4AM představí na bienále architektury v Benátkách, v rámci Československého pavilonu, jehož kurátorem je slovenský architekt Jan Pernecký.

3 / Město jako místo pro život

V Praze se v uplynulém týdnu paralelně konaly hned dva festivaly zabývající se urbanismem a oživením měst. Na Jižním městě probíhal již pátý ročník Street for Art (zde), jehož ohniskem tentokrát byla spirálovitá rampa u stanice Opatovická, přeměněná na několik dní v Divadlo Šnek. Centrem prvního ročníku fesitvalu reSITE (zde) byla piazzetta Národního divadla, kde vyrostla dočasná multifunkční hala podle projektu berlínského ateliéru Raumlabor. Přednášky v rámci festivalu měli například Reinier de Graaf z OMA, Jan Gehl nebo Craug Dykers z ateliéru Snohetta.

4 / Rembrandt & CO. vidělo přes 23 tisíc lidí

V neděli skončila výstava Rembrandt & CO. představující umění holandského zlatého věku ze sbírky Národní galerie, doplněné o vybrané zápůjčky ze světa. Tři dny před koncem galerie hlásila, že výstavu od února navštívilo přes 23 tisíc lidí, což je podle tiskové mluvčí NG víc, než kolik návštěvníků do Šternberského paláce loni přišlo za celý rok (zde). Na poslední tři dny galerie prodloužila otevírací dobu do 8 hodin večer. Nejnavštěvovanější výstavou loňského roku byla výstava Karla Škréty, kterou vidělo přes 70 tisíc lidí.

.

5 / T.D jako literát

Výrazný představitel slovenského konceptuálního umění Monogramista T.D (Dezider Tóth) se stal laureátem Ceny Dominika Tatarky za rok 2011. Prestižní ocenění za literaturu a kritiku získal za knihu Nie som autor, som metafora. „Dežo Tóth je ojedinele dvojdomý. Jeho pravidlá nemajú ani náznak alibi – že je najlepší medzi druhými, a naopak. Vo svojich textoch Dežo pracuje s nesmiernou presnosťou slova. Jeho vety sú múdre a krásne, schopné svet pomenovať jazykom povýšeným na úroveň krásnej literatúry,“ komentoval volbu porotce Daniel Fischer (zde).