TZ: Pavla Sceranková a Juraj Kollár

Pavla Sceranková a Juraj Kollár / Výstava laureátů 5. zlínského Salonu mladých / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 7. 2. - 29. 4. 2012 

Pavla Sceranková a Juraj Kollár

Expozice: II. patro zlínského zámku

Vernisáž: 7. února v 17 hodin, výstava trvá do 29. dubna 2012

Kurátoři: Martin Fišr, Martin Beníček

V rámci Zlínských salonů mladých jsou pravidelně udělovány ceny pro autory nejvýraznějších realizací. Jako součást ocenění je laureátům v následujících třech letech uspořádána výstava v Krajské galerii výtvarného umění.

Na minulém salonu v roce 2009 obdržela Cenu Václava Chada Pavla Sceranková (1980), absolventka pražské AVU. Autorka se již při minulém ročníku projevovala jako jedna z nejvýraznějších sochařek, ale tvoří také přesvědčivá videa.

Juraj Kollár (1981) absolvoval na bratislavské VŠVU i na pražské AVU a ze zlínské přehlídky si odnesl Cenu Igora Kalného. Věnuje se především malbě. Známé jsou jeho rozměrné instalace, ve kterých k sobě skládá obrazy menších rozměrů např. s iluzivně vyvedenými luxferami. Výsledek na první pohled připomíná přinejmenším fotografii, ne-li reálnou stěnu ze skleněných kachlí.

Společná výstava představí hlouběji tvorbu autorů oceněných na minulém salonu mladých, a udělá tak definitivní tečku za tímto ročníkem.

Jednou z dlouhodobých aktivit Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně je podporovat mladé talenty. Oba autoři zaujali odborníky při minulém ročníku Zlínského salonu mladých, která probíhá každé tři roky a je přehlídkou toho nejlepšího, co vytvořili čeští i slovenští umělci do 30 let. Prostor a šanci představit svoji vizi v moderním umění tak v tomto roce dostávají laureáti dvou ocenění, kteří na předchozím ročníku v roce 2009 oslovili odbornou porotu pro svá nejvýraznější díla.