TZ: ART IN-BOX / Česko-italská kolektivní výstava ve spolupráci s Českým centrem v Miláně

ART IN-BOX / Darina Alster, Michal Cáb & Františka Lachmanová, Marek Číhal, Noam Darom, Jiří David, Jaro Dufek, George Hladík, Ondřej Homola, Petr Krátký, Radim Labuda, Filip Nerad, Tomáš Roubal, Tereza Rullerová & Vít Musil, Milan Salák, Václav Skala, Lucie Skřivánková, Dagmar Šubrtová, Klára Vystrčilová / České centrum / Milano / 10. - 31. 1. 2012

ART IN-BOX / Česko-italská kolektivní výstava ve spolupráci s Českým centrem v Miláně

Kurátorka: Susanna Horvatovičová

Vernisáž: úterý 10. ledna 2012 – 19:00 hodin

Výstava potrvá do 31. ledna 2012

Místo: České centrum

Adresa: via G. B. Morgagni 20, 20129 Milano

Čtvrtá kolektivní italsko-česká výstava ART IN-BOX organizovaná Susannou Horvatovičovou bude zahájena v úterý 10. ledna 2012 v 19:00 v Českém centru v Miláně (10.1. - 31. 2. 2012).

ART IN-BOX vznikl na podnět kurátorky jako umělecký projekt putující po světě. Česko-italská výstava byla už prezentovaná: v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna, 2010), v Kulturním centru Vltavská v Praze a nakonec v Itálii v La Porta Blu Gallery v Římě (2011). Do sekce výstavy nazvané "made in Italy" jsou pozváni: Alessio Ancillai, Ennio Alfani, Massimo Arduini, Elise Blue, Michal Blumenfeld, Daniele Contavalli, Natsumi Di Vito Chirico, Cristina Falasca, Alberto Emiliano Durante, Ferdinando Fedele, Uemon Ikeda, Hektor Mamet, Marè, Daniela Mastrangelo, Barbara Mazzeo, Roberto Pace, Alberto Parres, Giuliano Pastori, Carlo Pecoraro, Eugenio Percossi, Polydoro, Pupillo, Elia Sabato, Rakele Tombini, Chiara Tommasi.

Do sekce “made in Czech Republic” jsou pozváni umělci: Darina Alster, Michal Cáb & Františka Lachmanová, Marek Číhal, Noam Darom, Jiří David, Jaro Dufek, George Hladík, Ondřej Homola, Petr Krátký, Radim Labuda, Filip Nerad, Tomáš Roubal, Tereza Rullerová & Vít Musil, Milan Salák, Václav Skala, Lucie Skřivánková, Dagmar Šubrtová, Klára Vystrčilová.

Česko-italská kolektivní výstava ART IN-BOX je koncipována jako celková instalace různých postprodukčních boxů. Instalace se stane tajemným prostorem, symbolem identity mezi formou, obsahem a funkcí, ale i měřítkem dnešního vývoje umění a architektury. Projekt je zaměřen na téma cestování a na koncept sbírky krabic umění. Každý box je dán přesnými rozměry 20x20x20 cm. Sbírka vlastně roste v každém městě, kam výstava putuje.

ART IN-BOX předpokládá dvojznačnou hru mezi krabicí a obsahem, ale také mezi velikostí výstavní síně a miniaturností jednotlivých prací. Koncept výstavy je inspirován ready-mady Marcela Duchampa a pozdějšími krabičkami Fluxus Boxes. Skrze historii od M. Duchampa po J. Cornella měla krabička různé formy, od montáže po koláže a tvorbu objektů. Box se později stal multifunkčním prvkem v oblasti reklamy a designu. Do Fluxus Boxes bylo například možné poskládat všechno, objekty, rébus z písmen a reklamy, památky i banální věci denní potřeby. Podle Teorie systému objektů Jeana Baudrillarda a dnešního vývoje Teorie postprodukční práce kritika Nicolase Bourriauda je společnost “posedlá“ věcmi, a naopak věci jsou manipulované společností. V tomto směru se ART IN-BOX stává hrou mezi konceptuálním a konkrétním objektem, spojuje tradiční techniky s experimentálními médii, videem a postprodukční prací.

ART IN-BOX není projekt kopírující Fluxus, ani tradiční výstava malby a plastiky. Ukazuje se proměnlivá "magická krabička", která může být nalezená na každém rohu ulice, v urbanistických projektech i v galeriích. Je to jen hra a okouzlující kombinace náhody a nutnosti, kterou používáme v každodenním životě: Post Box - Mailbox - Artbox - Eco Box - Kits Box – White Box - Box In Box – Art In Box ..

České centrum

Via G. B. Morgagni, 20, 20129 Milano, Itálie

Návštěvní hodiny (na základě předchozí domluvy): po - pá: od 09:00 do 16:30