TZ: Karina Wellmer-Schnell

25. 10. 2011Artalk Infoservis

Karina Wellmer-Schnell / Životní prostory / Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou: Wortnerův dům / České Budějovice / 27. 10. - 11. 12. 2011 

Karina WELLMER-SCHNELL / Životní prostory

27. říjen – 11. prosinec 2011

Wortnerův dům AJG, U Černé věže 22, České Budějovice

Kurátor výstavy: Mgr. Vlastimil Tetiva

Koncepce výstavy: Karina Wellmer-Schnell, Mgr. Vlastimil Tetiva

Realizace výstavy: Karina Wellmer-Schnell,

Technická příprava a instalace výstavy: J. Marhoun, J. Mazanec, Mgr. P. Berkovský, J. Novotný

Vernisáž výstavy ve čtvrtek 27.října 2011 v 18.00 hodin

V hudebním programu vystoupí skupiny Maraca

- - -

Výstava nese název „Životní prostory“ a představuje instalace k tématům různých aspektů společenského vývoje a soužití. Díla pojednávající o těchto tématech jsou rozdělena do 7 „Životních prostorů“ v prostorách galerie.

1. Zastavení

2. Evoluce + Vize

3. Příběhy vztahů

4. Příroda + člověk

5. Identita

6. Touha po moci

7. Spiritualita

Výstava je koncipována jako celková instalace. Číslo 7 hraje velkou roli již v mytologii a číselné mystice: týden má 7 dní, a oči máme posazené asi 7 cm od sebe. V babylonské kultuře je sedm nebí a sedm kosmických věží se sedmi stupni. V Indii je uctíváno „sedm krav nejvyšších nebeských prostorů“. V řecké mytologii je sedm divů světa, sedm thébských hrdinů a sedm světových moří. Řím byl postaven na sedmi pahorcích. Ve Starém zákoně je popsán příběh o stvoření světa za sedm dní. Katolicismus má sedm ctností a sedm neřestí, hinduismus resp. esoterika má sedm hlavních čaker a judaismus má menoru, sedmiramenný svícen.

Karina Wellmer-Schnell chce ve svých životních prostorech poskytnout prostor sedmi, ze svého pohledu nejdůležitějším oblastem zážitků a napětí našeho každodenního života:

1. V prostoru „Zastavení“ výstava začíná. Reflexe a zamyšlení na dlouhé cestě k možnému cíli.

2. Prostor „Evoluce + Vize“ konfrontuje naše vlastní pravzory a vize s tokem globálního evolučního procesu.

3. Spleť vztahů mezi lidmi, fantazie o vztazích a prožívané zkušenosti jsou tématem prostoru „Příběhy vztahů“.

4. My lidé jsme součástí přírody. Příroda je v podstatě dar, který jsme dostali. Jak zacházíme s přírodou a příroda s námi. Těmito otázkami se Karina Wellmer-Schnell zabývá v prostoru „Příroda + člověk“.

5. Prostor „Identita“ ukazuje hledání vlastní identity v navzájem provázaném moři datových sběračů a datových pamětí.

6. „Touha po moci“ pojednává o úsilí získat moc, o zneužití moci a obdivu k moci, což jsou zdánlivé protiklady.

7. „Spiritualita“: duchovnem a transcendencí se Karina Wellmer-Schnell zabývá ve svých objektech ve vnějších prostorách galerie.

Ve dnech 22. a 23. 11. 2011 se uskuteční v expozici výstavy setkání s autorkou 22. 11. 2011 v 17. 00 hodin – Permormance „Provolání duší“

23. 11. 2011 v 11.00 a 15.00 hodin – komentovaná prohlídka a beseda s autorkou (pro studenty i veřejnost)

- - -

Karina Wellmer-Schnell

Narodila se v roce 1950 v Pirmasensu. Všestranná výtvarná umělkyně a kurátorka, věnující se performanci, objektům, video artu, malbě, loutkářství. V počátcích tvorby (1979) se objevují figury a masky. Později přechází k instalacím, vycházejícím z dispozic výstavních sálů. Od roku 1991 působí jako nezávislá umělkyně.

Zúčastnila se řady významných výtvarných symposií; Tal der Kunst (1997); Gesicht zelen (2002); Schule kreatin (2003); Zug der Zeit (2005), Carl-Stipendium (2006), Mezinárodní symposium v Českém Krumlově (2007, Egon Schiele art centrum)

Samostatné a kolektivní výstavy (od roku 1995): Berlín, Brémy, Dannenberg, Darmstadt, Frankfurt nad Mohanem, Hanau, Kleinsassen, Kolín nad Rýnem, Oberhausen, Offenbach, Wetzlar, Wiesbaden, Essen, Linec, České Budějovice, Plzeň, Bad Homburg (zatím poslední výstava, která proběhla v srpnu letošního roku) atd.

Významné bylo pro autorku setkání s plzeňským básníkem Josefem Hrubým. Na výstavě, která byla uspořádána v prostorách Galerie města Plzně (2007) tak došlo k propojení poezie a výtvarného umění. Její díla se nachází v soukromých i veřejných sbírkách v Německu i zahraničí. Žije a tvoří v Darmstadtu.

Mgr. Vlastimil Tetiva