Veletržák má oživit Marek Gregor

Úkol revitalizovat Veletržní palác svěřil Vladimír Rösel novináři Marku Gregorovi z týdeníku Reflex. „Od začátku minulého měsíce pro Národní galerii řeším věci, které se týkají vedlejšího doprovodného programu ve Veletržním paláci. Zvláště pak otázky otevření VP širší veřejnosti a využití vhodných prostor pro dětský program, koncertní a eventové záležitosti, včetně znovuotevření odpovídající kavárny. Nikoli tedy sbírkovou činnost, či organizaci výstav. Své působení zatím chápu jako dočasné (smlouvu o externí spolupráci mám podepsánu na období od srpna do konce roku 2011),“ říká ke své práci Gregor.

„Do odborných záležitostí včetně tvorby výstavního programu nezasahuje a z titulu své pracovní náplně spolupracuje především s manažerem VP ing. Pavlem Antošem. S pracovníky NG a spolupracujících institucí pan Gregor samozřejmě jedná v rámci uvedeného pověření, smlouvy a jiné závazné akty jménem NG nesjednává a neuzavírá,“ dodává šéfkurátor galerie Vít Vlnas.

Marek Gregor současně nadále zůstává členem redakce Reflexu, kde má na starost výtvarné umění. „K případnému konfliktu zájmů se mohu vyjádřit tak, že ještě před zahájením spolupráce s Národní galerií jsem v časopise Reflex (kde zůstávám zaměstnán), ale i v Národní galerii veřejně oznámil, že se zatím na dobu dočasnou hodlám věnovat na popud pana generálního ředitele NG zlidštění Veletržního paláce. Tudíž, že se nemohu redakčně věnovat hodnocení dění v Národní galerii. Což mí kolegové s pochopením vzali na vědomí,“ říká Gregor.

V Reflexu Gregor působí od roku 2009. Před tím byl šéfredaktorem měsíčníku Time In, který přestal vycházet v listopadu 2008. V roce 1990 se podílel na rozjezdu vysílání pirátského Radia Stalin, předchůdce Radia 1. Od roku 2009 je členem rady pro udělování grantů v oblasti kultury a umění pražského magistrátu a to jako odborník na „ostatní víceoborové projekty“. Gregorův profil na stránkách Reflexu (zde).

 

Jan Skřivánek | Narozen 1977, je absolventem dějin umění a historie na Masarykově univerzitě v Brně a Mediálních studií na Univerzitě Karlově v Praze. Od konce roku 2006 vede časopis Art+Antiques. Před tím jako externista přispíval do týdeníku Euro, do Mf Dnes a do dalších médií. Je členem občanského sdružení Artalk. V září 2012 byl na tři roky jmenován do grantové komise hlavního města Prahy pro oblast kultury a umění. Od roku 2013 je členem dramaturgické rady Českých center a poradní a akviziční komise Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze.