TZ: PechaKucha Night Prague Vol. 25

PechaKucha Night Prague Vol. 25 / kino Světozor / Praha / 22. 9. 2011 od 20:20

PechaKucha Night Prague Vol. 25

PechaKucha Nights jsou živé prezentace architektů, grafiků, designérů, výtvarných umělců, fotografů, filmařů, divadelníků, promotérů a teoretiků ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin, které v roce 2003 vymysleli a uvedli v život Astrid Klein a Mark Dytham (Klein Dytham architecture). V Praze se konají od roku 2007 (byli jsme dvacátým městem, kde PKN začaly pravidelně probíhat). Ve světě dnes pravidelně probíhají PKN ve více než 440 městech (www.pecha-kucha.org).

Dvacátá pátá PechaKucha Night Prague proběhne 22. září 2011 od 20.20 hodin a to netradičně v kině Světozor, Vodičkova 41, Praha 1 (foyer a bar našeho domovského kina Aero prochází rekonstrukcí).

www.kinosvětozor.cz

www.pechakucha.cz

Vystoupí (stručné info o jednotlivých mluvčích viz níže):

Mimosa architekti

Ondřej Brody a Evžen Šimera (scholastica)

Jiří Thýn

Maria Topolčanská

Adam Holý

Nastassia Aleinikava

Marek Cimbálník a Lukáš Fišárek (Oficina)

Edit!

Ján Studený (studeny architekti)

Vít Máslo a David Richard Chisholm (CMC Architects)

Barbora Mrázková a Filip Láb

Iva Knobloch

Dana Kyndrová

Dramaturgie: Jana Kostelecká, Adam Gebrian, Jan H. Vitvar, Cyril Říha, Alan Záruba

PechaKucha Night – devised and shared by Klein Dytham

- - - -

Stručně o vystupujících:

Petr Moráček, Pavel Matyska, Jana Zoubková (Mimosa architekti)

Ateliér založili v roce 2008. Krátce po absolvování školy a s odhodláním navrhovat cokoli mezi designem a urbanismem podle jejich vlastního vědomí a svědomí. Usilují o jednoduché, ale komplexní odpovědi na podmínky místa, zadání a individualitu klienta, kulturní a společenský kontext, o symbiózu racionálního a emocionálního pohledu na svět kolem nás. Některé jejich projekty byly oceněny, jiné posloužily k vytvoření nových přístupů k vlastní tvorbě: Vodní dům (1. místo), Changing the Face (2. místo), Serlachius Museum Gösta (finálové kolo mezinárodní soutěže), Smuteční síň Roudnice nad Labem (finálové kolo soutěže).

www.mimosa–architekti.cz

Ondřej Brody a Evžen Šimera (scholastica)

Představí společný projekt Ondřeje Brodyho, Jitky Mikulicové a Evžena Šimery – scholastica, platforma pro současné umění. Jedná se o školu zaměřenou na výuku umění, užitého umění a teorie umění, která bude otevřena v lednu 2012. Protože uměleckou scénu je nutné budovat od nejmladší generace, rozhodli se v první fázi zaměřit na výuku studentů středních škol v sedmi dvousemestrálních ateliérech pod vedením např. dvojice J. Franta & D. Böhm, malíře R. Šalandy, nebo grafického designéra M. Macháčka. Prostory scholastiky budou celodenně přístupné a budou fungovat na komunikaci, otevřenosti a rovnosti. Termín scholastica je totiž možné vyložit jako obecnou vzdělanost, kde se stírá rozdíl mezi tím, kdo je učitel a kdo žák.

www.scholastica.cz

Jiří Thýn

Jeho fotografická tvorba je charakteristická reflexivním pojetím tohoto média, kdy dochází k dekonstruování konvenčních systémů vidění, problematizaci hranice viděného. Vyjádřeno v parafrázi - jedná se o „fotografie, které zaznamenávají vlastní záznam“. Autorovou strategií reflexivity je zvýznamnění technologického rámce. Do obrazu jsou začleněny i technické praktiky (expoziční proužková zkouška, barevné matrice fotogramů), které jsou esteticky zrovnoprávněné s „klasickým“ fotografickým výjevem. Dalším výrazným principem je intermedialita, relativizující například pohyblivý a statický obraz – film a fotografii, vizuální brilanci a promyšlené konceptuální relace. Pracuje s odkazy k avantgardní estetice i k „neidentifikovatelným“ upomínkám k naší obrazové zkušenosti. (Marika Kupková)

Maria Topolčanská

Po absolvování master programu Metropolis v oboru architektury a urbánní kultury a doktorandského studia na ETSAB v Barceloně se v roce 2002 vrátila do Bratislavy. Od té doby (si) různými formami architektonické práce (soutěže, výzkum, učení) dokazuje, že s kvalitním vzděkáním a prvními realizacemi v zahraničí jako architektka přežije bez ztráty ideálů kdekoli (dokonce i doma). Aby tento osobní experiment neselhal, sdílí všechny své pochybnosti a otázky o současné domácí architektonické praxi na různých zahraničních platformách - wonderland, A10, Era 21. Nedávno publikovala v A10 průvodce „Architecture on a diet“ - výběr 27nejradikálnějších nových realizací na Slovensku.

Adam Holý

Fotograf. Pohybuje se na poli umělecké, reklamní, portrétní a módní fotografie. S jeho prací jste se mohli setkat na stránkách časopisů Vice, Creativity Magazine New York, Variety, Shots, Shoot Online, Magazine Net, Harpers Bazaar, Elle, Živel (Design + Style + Overground Magazine), Hype, Blok, Dolcevita, Fotograf; na vizuálech Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (2000-2006); na plakátech filmů Nestyda, Pelíšky, Paralelní světy, Želary, Richard III, Cyrano, Pouta či na samostatných i kolektivních výstavách. Žije a pracuje v Praze.

www.adamholy.com, www.galerielaboratorio.com

Nastassia Aleinikava

Studentka VŠUP atelieru K.O.V. pod vedením Evy Eisler. Pochází z Běloruska. V roce 2008 získala ocenění „Objev roku" na Czech Grand Design. Její šperky se nachází ve sbírkách Helen Drutt, Ursula Neuman, Patti Bleicher a Margaret Rietveld.

www.nastassiaaleinikava.com

Marek Cimbálník a Lukáš Fišárek (Oficina)

Multudiciplinární studio se zaměřením na motion design a grafický design se na PechaKucha v minulosti již představilo. Nyní promluví o práci oceněné prvním místem v kategorii „Logo design“ soutěže Promax 2011 Design World Gold Awards.

www.ofcn.cz

Edit!

Edit! je tým mladých architektů se sídlem v Praze na Žižkově. Studio založili v roce 2010 po předchozí úspěšné spolupráci na mnoha projektech a soutěžích. Zakládajícími členy jsou Ivan Boroš, Juraj Calaj, Lenka Míková a Vítězslav Danda s profesními i osobními zkušenosti ze života ve Španělsku, Francii, Německu, Dánsku a USA.

www.editarchitects.com

Ján Studený (studeny architekti)

Kancelář praktikující architekturu, urbanismus a design. V roce 2009 se transformovala z ateliéru ksa (Kopecký Studený architekti) a od stejného roku sídlí v Bratislavě.

http://cs-cz.facebook.com/pages/studeny-architekti/244682845551562?sk=info

Vít Máslo a David Richard Chisholm (CMC Architects)

Architektonické studio založili v roce 2000. Od té doby mají za sebou realizace rozsáhlých komplexů i menších staveb v České republice, Německu, Spojených státech, Ukrajině a Vietnamu. Ateliér spolupracoval s Jeanem Nouvelem, Frankem O. Gherym, ASYMPTOTE, MVRDV, ARUP. A sídlí v Holešovicích.

www.cmc-architects.cz

Barbora Mrázková a Filip Láb

Spolupracovali na fotografických projektech v letech 2003 až 2007. Ve své tvorbě se věnovali zkoumání možností a hranic fotografického média, balancování mezi realitou, její rekonstrukcí a fikcí. Jejich fotografické práce znejasňují a prolínají tradičně protikladné fotografické žánry, jako jsou dokumentární a inscenovaná fotografie.

www.vychodniblok.cz

Iva Knobloch

Kurátorka sbírky užité grafiky v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze, přednáší na VŠUP, zabývá se designem.

Dana Kyndrová

Vystudovala ruštinu a francouzštinu na Filozofické fakultě UK v Praze (1979). Vyučovala na katedře jazyků FSI ČVUT a AMU v Praze (1980 – 1992). Od roku 1992 je volná fotografka. Fotografovat začala v roce 1973 a věnovala se vždy černobílé humanistické fotografii. Je autorkou knih Nepolepšitelná víra v lepší budoucnost (1998) - 100 fotografií zachycuje politickou atmosféru 70.-90. let v Československu, Žena mezi vdechnutím a vydechnutím (2002), Odchod sovětských vojsk 1990 – 1991 (2003) ad. Průběžně pracuje i na dalších dlouhodobých projektech (Podkarpatská Rus, Poutní místa a Rusové).

www.kyndrova.cz