Ascension by Anish Kapoor

Stoupání, Nanebevstoupení, co je komu v překladu bližší. Anish Kapoor v Benátkách připravil variaci svého staršího díla. Ohlasy nebyly nejlepší viz zde. Sám autor k dílu řekl: "V mé práci to co je a to co se zdá být je často zastřené. V případě Ascension mě zajímá představa, kdy se nehmotné stává objektem. To se právě děje v případě Ascension: kouř se stává sloupem. V tomto díle je také přítomna představa Mojžíše následujícího sloup kouře, sloup světla na poušti."

Kritika míří docela přesně. Vzhledem k technickým problémům, jinými slovy kvůli průvanu, dílo spíše není. Je třeba si vyčkat moment, kdy dveře do San Giorgio Maggiore zůstanou delší dobu zavřeny. A pak ejhle, dílo se zjeví v plné proměnlivé kráse. Dech asi nikomu nevyrazí, ale je to vtipné, včetně obří násavky v kopuli.

Ovšem je třeba přiznat, že čekání v Palladiově kostele není nepříjemné - není tam horko, místa na sezení je dost a architektura stojí za chvíli civění. Rovnou za dvě chvíle civění. Kdybych nebyl obezřetný, málem bych napsal, že k úplné spokojenosti mi v San Giorgio Maggiore chybělo studené pivo na osvěžení.