TZ: Daniela Vokounová a Petr Zinke

Daniela Vokounová a Petr Zinke / Oči vlčí / Galerie U Rytíře / Liberec / 2. 9. - 20. 10. 2011

LIBEREC – Galerie U Rytíře zahajuje podzimní sezónu výstavou Oči vlčí. Poetický název inspirovaný stejnojmenným názvem fotografického cyklu jednoho z vystavujících odhaluje půvab prezentovaných fotografií autorů Daniely Vokounové a Petra Zinkeho.

Čtvrtek 1. září není jen prvním školním dnem, ale také dnem znovu otevírajícím podzemní chodby radnice, Galerii U Rytíře. Po týdenní technické přestávce se návštěvníci mohou těšit na její další program, který bude uveden fotografiemi Daniely Vokounové (nar. 1979) a Petra Zinkeho (nar. 1966). Kurátor Luděk Lukuvka tentokrát zvolil klasickou černobílou fotografii nabízející subjektivní pohledy dvou osobností na přírodní motivy a krajinné scenérie. K vidění budou velké i komorní formáty, v nichž se člověk při hlubším pohledu může ztratit, ale i nalézt.

Ačkoliv Daniela Vokounová a Petr Zinke nejsou uměleckou dvojicí, forma i obsah jejich fotografií jsou velmi podobné. „Jednotlivé cykly obou fotografů mají jemné posuny v obrazovém sdělení od zdánlivě banálních záběrů krajinných celků, kde teprve celý cyklus dostává plný význam, přes záběry rostlinných struktur-spletí, jejichž chaos vyjadřuje pozoruhodný "divoký" řád i ve velmi obydlené krajině (Zinkeho cyklus Oči vlčí), k až téměř minimalisticky pojatým fotografiím, kde detail struktury nějaké přírodniny v jemném vykreslení analogového filmu vyjeví nečekaně plnohodnotnou sílu matérie (traviny Daniely Vokounové),“ popisuje kurátor tvorbu, se kterou  se návštěvníci  v galerii setkají.

Oba studovali na Katedře Fotografie Filmové Akademie Múzických umění v Praze a setkali se též jako kolegové na Ústavu dějin umění Akademie věd České Republiky. Zúčastnili se několika výstav doma i v zahraničí. Společně se však představují poprvé. Prostřednictvím dnes vzácně používané staré fotografické techniky hledají obrazy ukryté v přírodní i kulturní krajině. Jak tvrdí tvůrce výstavy, „nejde o naivní romantismus, ale o prozkoumávání času a prostoru, který jsme tak trochu vytěsnili, který je pro většinu z nás němý....“.

Jako vždy, i tentokrát připravuje Galerie U Rytíře komentované prohlídky pro veřejnost. Konkrétní program a termíny budou doplňovány v průběhu výstavy.

Dana Zikmundová

 

Místo konání: Galerie U Rytíře

Náměstí Dr. E. Beneše 1, 460 01 Liberec 1

Vernisáž:     01. 09. 2011 v 17:00 hodin

Termín:         02. 09. 2011 – 20. 10. 2011

Otevřeno:     po – pá 10:00 – 17:00

Kurátor:        Luděk Lukuvka