TZ: Besídka

Besídka / Jan Hrubeš, Monika Svobodová a Tereza Záchová / Galerie Altán Klamovka / Praha / 16. 8. - 11. 9. 2011

BESÍDKA

Monika Svobodová, Tereza Záchová, Jan Hrubeš

Studenti z Katedry výtvarné kultury PF UJEP v Ústí nad Labem

 

kurátorka: Lenka Sýkorová

vernisáž: 16. 8. 2011 v 18:00

výstava potrvá do 11. 9. 2011

otevřeno so a ne 14-18:00

Altán Klamovka se nachází v parku Klamovka, tram. č. 6, 9, 10 a 16

http://www.aug.cz/altan-klamovka-praha

výstava je zařazena do projektu Action Galleries http://actiongalleries.info/

Naším záměrem bylo zkoumat vztah díla a jeho okolí. Snažili jsme se vytvářet významové či sémantické paralely i se nechat unášet volnými asociacemi, které v nás tento prostor vyvolává. Časté použití postupů tendujících k objektovým ready-mades je pro nás v tomto případě adekvátním formálním východiskem. Vytváření alternativních světů uvnitř dalších světů se v rámci mini prostoru altánu Klamovka pro nás posouvá do sfér mikroskopických změn standardních realit či naopak jejich pečlivé (re)konstruování. Naším cílem při tom není představování konkrétních vizí či významů nstalací - raději ponecháme divákovi (i sami sobě) prostor pro další tvůrčí hru hledání významů a interpretací.

Monika Svobodová, Tereza Záchová, Jan Hrubeš

Výstavní projekt Besídka jsem začala připravovat s Terezou Zachovou před rokem, kdy se mnou konzultovala plán zřídit novou nezávislou galerii v Ústí nad Labem. Tenkrát jsem jí ve své galerii Altánu Klamovka v Praze přislíbila termín pro výstavu v tomto roce. Tea Zachová pak přizvala ke spolupráci další dva spolužáky Moniku Svobodovou a Jana Hrubeše a pomalu se začal rodit výstavní projekt „Besídka“ pro altán, který je vytvořen přímo na míru galerie. Jako téma si autoři zvolili jiné pojmenování pro altán. Zpracovali význam tohoto slova a vytvořili „site specific“ projekt pro galerii a blízké okolí. Jako součást výstavního projektu „Besídka“ je i představení nové galerie „Buňka“ v Ústí nad Labem /více na http://actiongalleries.info/detail_galerie.php?l=cz&id=31 a http://www.galeriebunka.wz.cz/.

Experimentální non - stop galerie s názvem Buňka vznikla v dubnu v roce 2011 v Ústí nad Labem na popud studentky Terezy Záchové na PF UJEP, Katedry výtvarné kultury. Její umístění na pozemku PF UJEP není náhodný. Zaprvé vytváří určitou komunikační platformu pro studenty a pedagogy, dále se jedná o strategický bod konfrontující umělecké akademické prostředí se širokou veřejností. Galerie Buňka je neustále zpřístupněna náhodnému kolemjdoucímu, a to formou svého vypracovaného proskleného průhledu, který umožňuje svým provedením výklenku, stát se pomyslnou součástí expozice. Buňka je experimentální laboratoří na poli nezávislých galerií u nás, jež se snaží obohatit místní výtvarnou scénu navázanou na vysoké umělecké školy v daném regionu, v tomto případě ústeckém, o site - specific výstavní prostor, jež sám o sobě je již uměleckým dílem. Sam o sobě o tom také vypovídá fakt, že se současně iniciátorka projektu Buňka Tereza Zachová vnímá jako prostředník mezi vystavujícími umělci, které vybírá na základě kurátorského klíče, a tím je propojení ústecké scény s dalšími městy: Prahou, Brnem, Plzní a Ostravou, a to formou spojení dvou umělců, kteří v Buňce současně vystavují. Prvním příkladem je výstava Martina Mrázika a Karla Kunce / Liberum artbitrium, 20. června - 4. září 2011. Z toho také vyplívá princip vystavovaní etablovaných jmen vystavujících s méně známými začínajícími umělci.

Lenka Sýkorová