Nový ředitel v Pardubicích

Východočeská galerie v Pardubicích má od minulého pondělka nového ředitele. Jak informoval Deník, po rezignaci Simony Vladíkové a jejím odchodu k 30. dubna byl Pardubickým krajem řízením galerie „dočasně“ pověřen Petr Pucandl (zde). Pucandl, jenž je v Pardubicích znám především jako bývalý ředitel a člen představenstva Dostihového spolku, je svou původní kvalifikací pedagog s kombinací tělesná a branná výchova. Jako učitel tělocviku působil na pardubickém sportovním gymnáziu.

S faktem, že s galerijním provozem nemá pražádné zkušenosti, se ani netají. Přichází totiž jako osobnost s tzv. „manažerskou praxí“. Jeho jediným jasným záměrem ohledně odborného programu instituce tak je – jak jinak – vybudovat v galerii sbírku obrazů s koňskou a dostihovou tématikou. Jedná se totiž o „typický prvek Pardubic“, jak se vyjádřil pro Deník. Pro krajské úředníky je Pucandl více než vhodným kandidátem. Podle informací Deníku totiž jeho jméno zaznívá už i v souvislosti s postem ředitele nové instituce, s jejímž vznikem kraj počítá po sloučení muzea a galerie. K tomu se však odmítl Pucandl v Deníku vyjádřit. A tak o tom, že postup kraje bude po Simoně Vladíkové stát místo i současnou, v regionu velmi oblíbenou, ředitelku Východočeského muzea Janu Rychlíkovou, už zřejmě není příliš pochyb. V rozhovoru pro Český rozhlas to ostatně před časem potvrdila i sama radní Jana Pernicová.

Pardubický kraj nehraje s veřejností příliš čistou hru. Konstatuje to i článek ve čtvrtečním vydání pardubické mutace Sedmičky (zde). Podle  informací jejích redaktorů se zdá, že o sloučení obou organizací je de facto už dávno rozhodnuto. Ustanovení „expertní komise“, o němž jsme před časem informovali (zde), považují ve světle faktického jednání kraje pouze za zastírací manévr, jenž má za cíl otupit zájem veřejnosti o celou kauzu. Komise „slavných jmen“ se ostatně od svého ustanovení 7. dubna dodnes nesešla! Radní Pernicová doslova v Sedmičce říká: „Oni nebudou rozhodovat o sloučení nebo nesloučení. Jejich práce je přinést pohled na pardubický zámek.“ Přitom zástupce hejtmana Roman Línek ještě koncem března tvrdil na tiskové konferenci kraje pravý opak. Podrobný článek v Sedmičce přichází s řadou nových faktů a také s novým vyjádřením primátorky města Štěpánky Fraňkové, která opakovaně a jednoznačně vyslovila svůj nesouhlas se sloučením muzea a galerie. Informuje také o tom, že proti postupu úředníků je v Pardubicích organizována petice (k podepsání zde).

Domněnce, že už je v Pardubicích rozhodnuto, nasvědčuje také obsazení funkce dočasného ředitele Východočeské galerie právě Pucandlem. Jeho napojení na řadu regionálních politiků, vzhledem k působení v Dostihovém spolku, je více než evidentní. V souvislosti s galerií se hovoří zejména o jeho vazbách na bývalého regionálního poslance za ČSSD Miloslava Kučeru, mimo jiné i tehdejšího člena mediálního výboru sněmovny. Dnes je Kučera místopředsedou a tiskovým mluvčím Okresního výkonného výboru pardubické ČSSD a také jedním z poradců vedení kraje. Kučera se před deseti lety negativně proslavil známou cenzorskou kauzou, jež prošla téměř všemi médii (v 80. letech působil jako cenzor písňových textů, více zde a zde). Právě Kučera byl také 19. března jménem krajského úřadu osobně účasten poslední tiskové konference Východočeské galerie u příležitosti zahájení výstavy Václava Boštíka. Zde byli přítomní novináři svědky jeho nevybíravé otevřené „výměny názorů“ s odcházející ředitelkou Simonou Vladíkovou. Může to být právě on, kdo stojí za celým „slučovacím“ nápadem.