TZ: Velocypedia

Velocypedia / Galerie NTK / Národní technická knihovna / Praha / 4. 5. - 24. 5. 2011 

Galerie NTK srdečně zve na výstavu Velocypedia, která bude zahájena 3. května 2011 v 19 hodin slavnostní vernisáží v budově Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích.

Mezinárodní výstava Velocypedia představí práce umělců a umělkyň, designérů a designérek, kutilů a kutilek, cyklistických nadšenců a nadšenkyň - vše inspirováno nejznámějším dopravním prostředkem na vlastní pohon - bicyklem. Kolo vystoupí v hlavní roli jako symbol udržitelné mobility, neohraničené radosti a neobyčejných funkcí.

Záměrem výstavy je propagovat každodenní cyklistiku a zároveň upozornit na aktuální problém dopravní situace velkých měst ve 21. století. Dalšími důležitými tématy výstavy jsou proto kritika negativních dopadů automobilismu a zabírání veřejného prostoru pro automobilovou expanzi. Jízda na kole by měla být plná nespoutané volnosti, v Praze se však často stává bojem o přežití v proudu motorizované dopravy. Výstava je proto výzvou vedení města, aby začalo pro cyklisty nepříznivou situaci systematicky řešit.

Expozice v Galerii NTK představí více než 50 projektů z oblasti umění (sochy, instalace, obrazy, fotografie, videa, komix), ale také designu, či prostého domácího kutilství. Některé z vystavených objektů budou interaktivní. Návštěvníci se mohou těšit na sochy Krištofa Kintery, kolo určené pro jízdu na ledu od sochaře Zdeňka Ruffera, prototyp skladacího kola designéra Mikuláše Novotného (Cena Designbloku 2010), cyklo-saunu ateliéru H3T Architekti, ale také na obrazy Václava Girsy či Svatopluka Klimeše, videa Jany Kapelové, Petry Pětileté nebo Pavly Scerankové. Známý americký komixový autor a cyklistický nadšenec Andy Singer představí cyklus svých karikatur kritizujících přebujelou automobilovou dopravu.

Doprovodný program přinese promítání aktivistických videí a filmů, organizované tématické cyklo-vyjížďky s přednáškami o architektuře a urbanismu (CKD - Cyklouniverzita Karla von Draise), opravárenskou a zkrášlující cyklo-dílnu nebo hudební cyklo-produkci Michala Cimaly.

Výstava se koná ve spolupráci s organizací Automat (www.auto-mat.cz), občanskou iniciativou Praguewatch (praguewatch.cz) a časopisem Carbusters (www.carbusters.org).

Velocypedia je součástí mezinárodního festivalu Transeuropa (www.euroalter.com/festival), který probíhá v termínu 6.-15. 5. ve dvanácti městech Evropy a zaměřuje se na propojení kultury a občanského aktivismu.

Motto: „Ty jezdíš po Praze na kole? To seš teda pěknej blázen…. “

Vystavují:

[a.ha.], Mariana Alasseur, Alena Anderlová, Conrad Armstrong (USA), Michal Cimala, Concrete, Patrik Čabla, Olga Dubská, Markéta Držmíšková, De Ardoise, Viktor Frešo (SK), Václav Girsa, Ivars Gravlejs (LVA), H3T Architekti, Patrik Hábl, Petr a Jiří Hebedovi, Helena Hladilová (CZ/IT), Tomáš Hlavenka, Matyáš Chochola, Mario Chromý (SK/CZ), Jana Kapelová (SK), Michal Kindernay, Krištof Kintera, Lenka Klodová, Svatopluk Klimeš, Petr Krátký, Lenka Kubelová, Hana Lundiaková, Lukáš Matejka (SK), Martin Melicherčík (SK), rodina Minkova/Podivínských, Gerardo Montes de Oca (MEX), Tomáš Moravec, Mikuláš Novotný, Thomas Nymark (DK), Osamu Okamura (JP/CZ), Okolo, Lexa Peroutka (CZ/SWE), Petra Pětiletá, Jan Pfeiffer, Pedal Project, Punx23, Zdeněk Ruffer, Milan Salák, Pavla Sceranková (SK/CZ), Andy Singer (USA), Jan Slovenčík, Roman Štětina, Iva Těthalová (CZ/SK), Pavel Tichoň, Olja Triaška Stefanovič (SER/SK), Vladimír Turner, Šimon Vahala, Jakub Valášek, Silvie Vondřejcová, Dan Vlček, Stanislav Zámečník

Kurátoři výstavy:

Lenka Kukurová & Milan Mikuláštík

Galerie NTK

Technická 6

Praha 6-Dejvice