TZ: Stanislav Libenský

27. 11. 2009Artalk Infoservis

Stanislav Libenský: Prizma života a světla - nápojový servis Stanislava Libenského ´62 / Kotěrovo centrum / Praha / 30. 11. - 15. 12. 2009

Výstava Prizma života a světla je věnována nápojovému servisu z roku 1962 skláře a designéra Stanislava Libenského. Výstava se koná ve dnech 30. 11. - 15. 12. 2009 v Kotěrově centru – Trmalově vile. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Stanislav Libenský dokázal spolu se svou manželkou Jaroslavou Brychtovou jako jeden z prvních vytvořit prostupný most mezi dekorativním předmětem s užitnou funkcí a ryze uměleckým dílem – plastikou, jež žije v symbióze s prostorem a světlem. „Stín je světlo a člověk obejme celou plastiku z jednoho pohledu. Síla skla tvoří barvu, úběžník pohledu směřuje do oka. Světlo, které zde vytvoří, to je důvod k práci.“ Takto se vyjádřila Jaroslava Brychtová k roli, jež hraje světlo u skleněných objektů. Jakmile světelné paprsky do plastiky vstupují, jsou zalamovány, procházejí či odrážejí se, stávají se tak komponentem sochy s téměř dramatickým účinkem. Podobný nadpozemský zážitek nabízela i okna středověkých katedrál či barokní kompozice hrající hru světla a zlacení, spolu s mramorovými skulpturami. Tentýž psychický účin v nás dokáže rozehrát spojení skla, světa a života, jež plastikám tvůrčí ruce dokážou propůjčit.

Pro dosažení maximálního výrazu byla dvojicí Libenského/Brychtové užívána zdokonalená technologie pâte de verre. Výhodou techniky byla jak průsvitnost, která zůstala i po slinutí, tak další využití specifických vlastností skla. V 90. letech vytvářeli Libenský a Brychtová plastiky velkých formátů, jež často hraničily se samotnými možnostmi techniky. V souladu s tvůrčím duchem se pokoušeli neustále posouvat svou uměleckou práci dál, posouvat ji.

Tento unikátní nápojový servis byl Pražskou Galerií Českého Skla vyroben ve speciální sérii, kterou je možno si zakoupit v rámci výstavní expozice a odnést si tak unikátní dílo s sebou domů.

Výstavu kurátoruje Barbora Kolečková, mladá historička a teoretička umění. Na výstavě spolupracuje Kotěrovo centrum s Pražskou Galerií Českého Skla.

Ladislav Zikmund-Lender

ředitel, teoretik umění, kurátor