Švestka v Berlíně

Galerie Jiří Švestka se rozhodla po téměř 15ti letech své existence otevřít novou pobočku v evropské mecce současného umění Berlíně. Slavnostní otevření a zároveň první vernisáž proběhly v sobotu 19. září v galerijním domě v Zimmerstrasse 90-91 v blízkosti bývalého hraničního přechodu Checkpoint Charlie za přítomnosti řady mezinárodních umělců, kurátorů a předních domácích sběratelů.

Velkorysý prostor o více jak 300m² a především o téměř pětimetrové výšce stěn je rozdělen do tří částí, z nichž první dvě slouží aktuální výstavě a ve třetí části se nachází privátní sekce, která v pravidelné obměně představuje díla umělců, které galerie zastupuje. Současná instalace mladé rumunské umělkyně Ioany Nemes (1979) „Relics for the Afterfuture (Brown)“ tematizuje proměnu tradičních kulturních lidových hodnot jejího národa v kontextu globálních vlivů, především jako vyprázdnění jejich podstaty ve smyslu magického symbolu. Část tohoto projektu byla již prezentována na newyorském veletrhu Volta NY na jaře tohoto roku.

Galerie Jiří Švestka se rozhodla počkat s otevřením do tohoto podzimu, aby se tak představila v rámci veletrhu Art Forum Berlin, který začíná 24. září. Zároveň se do konce roku 2009 zúčastní veletrhů v Moskvě (Art Moscow), Paříži (Fiac) a Turíně (Artissima).

Lucie Drdová | Narozena 1982, vystudovala dějiny umění a německou literaturu na Masarykově univerzitě v Brně, kde pokračuje v doktorském studiu. V roce 2007 studovala na vídeňském Institutu kulturního managementu a kulturní vědy. V letech 2007–2008 absolvovala stáž v Muzeu moderního umění ve Vídni. V letech 2008–2010 pracovala jako ředitelka berlínské pobočky a jako kurátorka pražské Galerie Jiří Švestka. Od roku 2010 do 2012 se podílela na organizaci Ceny Jindřicha Chalupeckého a působila jako odborný asistent na Akademii výtvarných umění v Praze. V červnu 2012 založila komerční galerii Drdova Gallery v Praze.