Ulice plné soch

9. 6. 2009Artalk Recenze

Po loňském prvním ročníku přehlídky Sochy v ulicích se od začátku června na veřejných prostranstvích ve městě Brně opět objevily sochařské realizace a instalace. Přestože některé ze soch by bylo možné umístit téměř kdekoli, u mnoha realizací je patrné, že byly vytvořeny přímo pro daný prostor, který nejen doplňují, ale v některých případech řeší i sporné otázky vztahující se k daným místům.

Dva takovéto projekty se nachází v přímém srdci centra Brna. Jedná se o Kameny Dalibora Chatrného na náměstí Svobody a Dýchající dům Magdaleny Jetelové na ulici Česká. Dalibor Chatrný rozmístil na náměstí rozměrné kameny tak, že leží v místech, kde do roku 1870 stával kostel sv. Mikuláše. Jeho půdorys byl sice po rekonstrukci náměstí Svobody vyznačen v dláždění, avšak pravděpodobně díky trati tramvaje, která dnes skrz něj vede, si jej téměř nikdo nevšimne. Chatrného počin tak dodává místu nový rozměr, i když o tom, zda se Chartného dílo, jež mělo vždy spíše intimní povahu, hodí do přelidněného náměstí, kterým kvůli rekonstrukci ulice Husovy projíždějí téměř všechny brněnské tramvaje, lze polemizovat.

Za jedno z nejvydařenějších děl celého projektu lze potom označit realizaci Magdaleny Jetelové Dýchající dům, která pracuje s okny hotelu Avion. Tristní stav, který se projevuje hlavně v interiéru významné funkcionalistické památky, by měla řešit plánovaná přestavba pod vedením architektky Evy Jiřičné. Červené plachty, které do Avionu Jetelová umístila a jejichž tvar se mění v závislosti na přístroji, který do nich vhání vzduch, lze tedy vnímat nejen jako umělecké dílo, ale i jako alegorii ke stavu domu, který se potřebuje po letech „chátrání“ nadechnout.

Sochy v ulicích jsou celkově vydařeným projektem, jehož se kromě zmíněných výtvarníků účastní čtrnáct dalších českých a zahraničních autorů: Krystian Czaplicki, Tomáš Džadoň, Michal Gabriel, Otto Herbert Hajek, Milan Houser, Pavla Kačírková, Ivan Kafka, Václav Kyselka, Dominik Lang, Tomáš Medek, Tomáš Moravec, Karel Vratislav Novák, André Tempel, Tomáš Vaněk. Projekt, který vznikl zásluhou ředitele Domu umění města Brna Rostislava Koryčánka a kurátorů Františka Kowolowského a Jany Vránové, bude v Brně do konce srpna.