TZ: Chebské dvorky

Chebské dvorky 2009: krajský festival uměleckých projektů, Cheb, 10. - 13. 6. 2009

Krajský festival uměleckých projektů (především výtvarných) s mezinárodní účastí,

Výstavy na dvorcích, uličkách a zákoutích historické části Chebu, volně přístupné veřejnosti, divadla, koncerty, performance, workshopy, apod.

http://www.chebske-dvorky.cz/

Přípravy na CHEBSKÉ DVORKY 2009 vrcholí. Festival napříč žánry s důrazem na propojení profesionálních výtvarníků – malířů, sochařů i fotografů s amaterskými a začínajícími umělci je přínosem především pro širší tvůrčí a uměnímilovnou veřejnost. Máte možnost se setkat a konfrontovat se zde s výtvarným světem mimo tradiční kamenné galerie či jiné tradiční výstavní prostory. S touto ideou, jde Galerie4 znovu do pořádání Chebských dvorků. Na sedmém ročníku se představí více než 150 účastníků – vystavujících a vystupujících.

Z celé nabídky uveďme alespoň uznávanou českou autorku komixů, streetartu a grafitti TOY BOX, ta představí svá díla na dv.č. 10 hned vedle koláží chebské rodačky – výtvarnice HANKY POKORNÉ na Františkánském náměstí.

Originální uměleckou videoprojekci přiveze přímo do jedné z výloh Špalíčku JANNA RIABOWA ze sousedního Německa. Dvorek č.16 ,U Kamene,nabídne práce studentů pražské FAMU včetně filmových projekcí svých či BILLA PEARSONA z Anglie.

Nejen tvorba studentů SPŠKS oboru grafiky i fotografie z K.Varů a zajímavý společný projekt Gymnázia v M.Lázních a německého Weidenu shlédnete na dvorku č. 24 v areálu TJ Agro.

Klášterní zahrada, č.14, bude i letos místem, kde se soustředí nejvíce autorů, proto zde proběhne ve čtvrtek 11.6. od 16.00 hodin vernisáž všech výstav,které, za účasti autorů, uvede ZBYNĚK ILLEK. Hudební doprovod k vernisáži bude mít chebský INVENTION BLUES BAND.

Brilantní zachycení autenticity prostředí a osob na obrazech malíře KARLA MATOUŠKA potěší na tomto místě nejednoho návštěvníka, stejně tak jako chebská zákoutí v olejomalbách JAROSLAVA SEIBLA z Chebu, velkoformátová barevná plátna VLADIMÍRA KAFKY z Prahy či EVY HOŘÍNKOVÉ z K.Varů.

Na fotografickém dvorku 5 a 6 v uličce Zavražděných se setkáme s různým pojetím fotografické tvorby mnoha autorů.

Pro komorní černobílé klasické fotografie poprvé vystavujícího, mladého fotografa ARTURA MAGROTA byl vybrán dvorek č. 17 v uličce Špalíčku.

Výběr prací z loňského MiXXXARTU a poetika tvorby MILUŠE BROGELOVÉ osloví mnohé návštěvníky Salonu výtvarníků - dvorku č.4, za Židovskou ulicí, který letos daleko více zaměřen na aktivní tvůrčí činnost. Tento dvorek s pracovním názvem „Udělej si sám“ by měl převážně inspirovat návštěvníky a prakticky zasvětit do několika uměleckých směrů. Doufáme, že mnozí na tomto dvorku dostanou prvotní impuls k vlastní tvorbě. Od čtvrtka do soboty zde bude mj. workshop IVANA TLUSTÉHO nazvaný Prostorová kresba, malování světlem „Černá-bílá“ BOŘIVOJE HOŘÍNKA, nebo, již v loňském roce úspěšná dílna PAVLA CUPÁKA „Sochování“. Kdo přijde na dílnu DIYsítotisku od TOY BOX, PUNK23 A MYKO nesmí si zapomenou přinést triko. Seznámí se s domácí přípravou sítotisku a prakticky si vyzkouší konečnou fázi – přenesení originálního loga na textil. Na workshopu si sice vlastní síto nevyrobíte, dostanete však všechny potřebné informace prostřednictvím instruktáže, a to z první ruky - od nezávislých umělců, kteří již kouzlu DIY sítotisku zcela propadli. Tentokrát budete mít nejenom možnost nechat si přímo na místě potisknout vlastní či zakoupené oblečení originálními autorskými motivy, ale i příležitost pod vedením více zkušených tiskařů, vyzkoušet si um sítotisku na vlastní kůži.

Ve čtvrtek 11.6. z divadelní nabídky uveďme BABIČKU V TRENKÁCH, hru Vlastimila Peška – detektivní komedii v podání divadelního souboru Mariánskolázeňského gymnázia, určenou nejen dospělým, vzhledem k začátku představení od 11.00 hodin, hlavně žákům a studentům. GENERÁLKU autora Jiřího Hubače a režisérky Rity Jasninské shlédnou návštěvníci též na dvorku č. 11 /rokle u divadla/ od 15.00. Tato skvělá komedie, dokazuje, že s úsměvem jde všechno lépe aneb jak málo ve skutečnosti stačí ke štěstí. V pátek 12.6. s napětím očekáváme večerní představení TaBalada od 22.00 na č.12 u knihovny, hlavní aktéři tohoto Divadla v pohybu -DÉCALAGES- Chebské dvorky navštívili již několikrát s úspěšným souborem Teátro Continuo. V sobotu 13.6. na Šancích pobaví a zapojí do svého žonglérského a artistického workshopu VOJTA VRTEK nejednoho návštěvníka, zároveň předvede kus kejklířského kumštu.

Očekávanou součástí Dvorků je hudba. Neobejde se bez ní zahájení festivalu 10.6. v 19.00, v rokli u divadla na č.11 s FAST FOOD ORCHESTRA - dovezou slunce z Jamajky, kubánské doutníky a tu správnou dávku energie do začátku festivalu, o zakončení 13.6. v sobotu, se postará bubenická show POWER!PERCUSSION, která předvede nevídaný ohňostroj bubenických zvuků a rytmů. Jako kamínky do mozaiky budou zapadat svými koncerty od čtvrtka do soboty mj. ECHT!, SZIDI TOBIAS, JANA ŠTROMSKÁ, UDG, MÍRA HORNÍK , ZÁVIŠ, YELLOW SISTERS nebo ŠKOLCHESTR Jana Bíska.