TZ: Brněnské KONTEJNERY UMĚNÍ

Dům umění města Brna 31. 5. 2009, v rámci projektu Sochy v ulicích / Brno Art Open 2009

- v 19 h před Domem umění na Malinovského náměstí, Brno - vernisáž výstavy a projektu KONTEJNERY UMĚNÍ - 19.30 před Domem umění: launch party burningBEATS: Hugo a Zoe, burningboy, Mateřídouška - 22.30 afterparty v café Trojka v Domě pánů z Kunštátu na Dominikánské 9: Moduretik

www.dum-umeni.cz/cz/vystava/kontejnery_umeni

KONTEJNERY_Sochy_v_ulicich_pozvanka

Kontejnery umění jsou výstupem mladé převážně československé generace umělců do veřejného prostoru města Brna. Tato iniciativa reaguje na probíhající rekonstrukci Domu umění a následné ochuzení místní výtvarné scény. Pětice kurátorů zaktivizovala studenty i absolventy uměleckých fakult a vysokých škol a připravila letní sérii výstav, jaká zde nemá obdoby.

Volba unimobuněk - kontejnerů jako výstavního prostoru překvapivě konvenuje s probíhající rekonstrukcí, ale zároveň ostře kontrastuje s renomé a vážností instituce Domu umění.

Kontejnery umění se na tři letní měsíce stanou součástí veřejného prostoru města, kde nabídnou neotřelý a čerstvý program 3 výstav a audiovizuální série veřejných vystoupení. Tento projekt otevřený veřejnosti (bez vstupného) má za cíl oslovit návštěvníky všech skupin a zájmů. Je komunikativní, vstřícný a umí zaujmout. Letní nálada vybízí k venkovním kratochvílím a program Kontejnerů umění může být jednou z nich. Jediné, co musí člověk udělat, je nebýt netečný ke svému okolí, všímat si co s v něm děje, zastavit se na koncertu či performanci na náměstí a nakouknout do jednoho ze tří kontejnerů, plného současných myšlenek, nápadů, tužeb a pokusů – tedy mladého umění.

Kontejnery umění pořádá občanské sdružení Uff!Art za podpory: Ministerstva kultury ČR, Intercon Velké Bílovice, Pragotechnik, Toi-toi, Erding a. s.

Partneři: Dům Umění města Brna, Statutární město Brno, Fakulta výtvarných umění VUT v Brně, kulturní centrum Starý Pivovar, kavárna Trojka a burning.cz

Výstava „A“

Vernisáž 31. května 2009 19.00 před Domem Umění na Malinovského náměstí v Brně

otevřeno: 2.7. - 27.7.2009 od 15-21 hod denně kromě pondělí

Kurátorka: Kateřina Olivová

Může být akce (její záznam) sdělná/přenosná/funkční/zajímavá i pro sekundárního diváka? Výstava A reflektuje aktuální stav na akční umělecké scéně. Návštěvník má možnost přesvědčit se, jak akce (jako galeriemi často opomíjené médium) funguje v současné, mladé výstavní praxi, prozkoumat akční potenciál současných mladých umělců – performance, happening, akce ve veřejném (nebo naopak intimním) prostoru, interaktivní instalace; video,audio nebo akčním způsobem pojatá fotografie nebo socha.

Tématikou a přístupem k performance jsou si někteří mladí tvůrci blízcí. Pracují s historickým kontextem - reagují na konkrétní umělecká díla, směry (Jan Prošek) či způsoby práce jiných umělců. Často se věnují osobním a fyzickým tématům a zkušenostem. V souvislostech se všemi krásami, vadami, očekáváními a genderovými stereotypy pracuje ve svém videu Ján Baláž. Klára Kleinerová zachází se svým tělem a intimitou meditativnějším, ovšem také neúprosnějším způsobem. Audio Konceptuální impresionismus Zdeňka Porcala se poněkud vymyká, jde o konceptuální práci s tělem založenou na vzájemné důvěře posluchače a umělce. Autoportrétních děl je na výstavě A také hned několik – s vtipem a lehkostí k tomuto téma přistupuje Jan Viaznička, s jasnou sebeironií, sebestylizací a sebeprezentací vstupuje Pavla Kislerová do veřejného prostoru, nejniternější téma rodinných vztahů zpracovává Michal Kezman.

S promyšleným konceptem nebo naopak improvizovaně zasahují umělci do veřejného prostoru – vstup neobvyklý, nečekaný, exhibující, pracující s konvencemi, očekáváním, konkrétním místem, předmětem či situací (Alena Kazatelová, Tomáš Rafa, Zdeněk Vichr). Autorským záměrem není rozhodně jen šokovat, jde zde o kontakt, kontrast, souvislost. Veřejný prostor ve vztahu s osobní životní situací zpracovává Enrik Bistika, Marko Horban a Peter Homola zase vesele reagují na drobnosti každodenního městského prostředí.

Aby ovšem návštěvník nebyl ochuzen o možnost opravdovou akci prožít, odehrávají se téměř každý den v blízkosti Kontejnerů nebo přímo uvnitř živé akce mladých umělců. Výjimkou bude akce Martina Rusiny probíhající na cestě mezi Bratislavou a Brnem, kde bude sochař zakoušet, jaké je to stát se sochou a jak se stopuje světcům u cest.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne 31.5. tanečně od 19 hodin - originální brněnský Street Dance, po té Extra jouissdance pour vernisagge v režii Karolíny Kohoutkové, během párty vizuálně barvitá performance Terezy Rullerové. V rámci výstavy proběhnou i dvě vernisáže – 4.6. v 18 hodin audioinstalace Křoví Jiřího Suchánka, 6.6. v 17 hodin Cejl s.r.o. Luny a Radixe. Většina performarů bude ve svých živých akcích reagovat na vzniklé prostředí a situaci, 6.6. například ostravské trio Jakub Evják, Radek Pleha, Tomáš Motal, kteří Jedou na výlet – chtějí se bavit a zjistit, jestli se jim zvětšili penisy! Práce a interakce s prostředím parku je Cestou Denisy Belzové dne 23.6. Vnitřní prostor Kontejnerů obsadí na 16. a 17. 6. Pavla Kislerová se svým šustivým Plastic dream, na poslední den výstavy 27.6. také dvě bratislavské umělkyně Lenka Klimešová a Maja Štefančiková se svým „živým filmem“ Play me.

Dále se živých akcí zůčastní 2.6. politicky Barbora Tichá , 5.6. něžně a nesourodě Dámský performanční spolek, 7.6. niterná osobní performance malíře Zbyňka Mikeše, 11.6. Boveři – Tato oblast, tento člověk, 12.6. se do svého vystaveného díla zapojí sochař Michal Kezman, 13.6. Aneta Jochim + pánský doprovod – Somewhere, somehow, 20.6. brněnské seskupení White Market, 21.6. sociálně kritická akce Hany Oplatkové a Pavly Motyčkové – Chlebožrouti proti sobě, 25.6. ostravský malíř a performer Milan Hajdík, 26.6. Lenka Klimešová a její interaktivní Future Kiss

Součástí výstavy je i Noční galerie (otevřeno každou noc od soumraku do úsvitu) – projekce performarských videí a záznamů z již proběhlých živých akcí přímo na budovu Domu umění.

Audiovizuální série burningBEATS

Launch party 31. května 19.30 před Domem Umění na Malinovského náměstí v Brně

Čas: 19.00 – 22.00, afterparty v café Trojka na Dominikánské 9 v Domě pánů z Kunštátu

Celkem 14 večírků, pokračování v červnu každou sobotu, v červenci a srpnu vždy ve středu

Kurátor: Jan Gerych

Spolupracující kurátoři: Lenka Kočišová, Kamila Netíková Kubová a PEAS production

burningBEATS je 14 dílná série audiovizuálních vystoupení, při nichž se budou střídat mladí výtvarníci, kteří pracují s médiem hudby a zvuku s výrazově či náladově příbuznými muzikanty. Setkají se dva rozdílné přístupy k jedné věci – uměleckému vyjádření hudbou. Při této příležitosti dosáhne spojení několik základních elementů nejen brněnské kulturní scény, a to za zcela nečekaných okolností – umělci místní fakulty a převážně kluboví hudebníci společně rozjedou svou show na schodech Domu umění. Veřejnosti se nabízí možnost obohatit si některou z probíhajících výstav Kontejnerů umění o dimenzi hudebního zážitku. Poměr výtvarníků a muzikantů se bude v průběhu série proměňovat, nebude jasně oddělený. Zůstane na samotných divácích, aby posoudili, kde je ještě umění a kde už čirá zábava.

Protože burningBEATS proběhne pod širým nebem na náměstí v centru města, budou přitahovat velkou pozornost kolemjdoucího obecenstva, které se bude moci svobodně přidat a zažít tolik, kolik jen bude chtít. Vedle hudebních experimentátorů zde zahrají elektronické LIVE skupiny, DJové i instrumentální kapely, některé performance budou doplněny VJingem či tancem. burningBEATS podají obrázek o tónu současného mladého umění a jeho hudby.

31.května 19.30 Launch Party: Skupiny Hugo a Zoe, Mateřídouška i jednočlenný projekt burningboy mají svůj původ na brněnské Fakultě výtvarných umění. Zatímco pár Ondřeje a Johany Mertových vystupující pod pseudonymy Hugo a Zoe kombinuje najazzlý vokál a oldschoolové 8bitové elektronické zvuky, Mateřídouška představuje sofistikovanou výpravnou audioperformanci s kostýmy a projekcí. Burningboy předvádí přímočarou 1-man show, která si nebere servítky a reprezentuje moderní punkový postoj.

Na afterparty v café Trojka vystoupí Moduretik z Prahy, který zahraje svoji verzi 8bitového elektro LIVE setu.

6.června 19.00 Elektro LIVE: Dvojčlenné skupiny Fremeni a Like She obsahují umělce aktivní ve výtvarné sféře - Pavla Malinová z ostravských Like She byla vloni nominovaná na cenu NG 333 a se svým spoluhráčem Pavlem Ptáčníkem studují FUOU. Popper-C je s Fremeny člensky provázaný spřátelený projekt, který předvádí špičkovou elektronickou hudbu v živém provedení. Na afterparty zahraje DJ Plastodont, stálice brněnské techno scény.

13.června 19.00 Hrachovka Session: Tokamak a Skrznaskrz jsou kmenové kapely PEAS Production, sdružení, které podporuje místní kulturní podhoubí, v kamenném i virtuálním obchůdku LoveMusic prodává také výrobky mladých návrhářů a výtvarníků, pořádá hudební produkce a koncerty. Jejich letní festival Hrachovka představuje na východní Moravě nedostižnou kvalitu. Na afterparty se představí Václav Peloušek s dílem z minulého pololetí studia multimédií na FaVU – audio kýblem, po němž zahraje strhující set původem ruský DJ dMIT.RY.

20.června 19.00 Hunter’s Party: Kamila Netíková Kubová připravila hudební průřez mladými nadějnými DJi z Brna. Ibe je absolventem FaVU a stejně jako Fake May pořádá svoji vlastní taneční party. London Calling představuje nové trendy z kolébky taneční kultury, zatímco Nu-ravelution připravovaná Fake Mayem je zaměřená na novinky v dance music obecně. Dvojici před Domem umění doplní Ender. Ve Trojce pak zahraje pro změnu zlámané beaty DJ Jungling Jay.

27.června 19.00 Latex Open-air

Hudební styl elektro je rock’n’roll dneška. Wwera Latex Princess a její přítel Acustic Terrorist přijedou předvést svoji vizi elektra, tak jak ji razí na svých pražských Latex parties. Jejich DJské sety před Domem umění i na afterparty doplní živé vystoupení Acustic Terrorist.

Další pokračování burningBEATS proběhne v červenci 1., 8., 15., 22. a 29. – tedy každou středu.

Hudební ukázky vystupujících umělců najdete na www.myspace.com/burningBEATS.

Výstava Imitace míst

vernisáž 1.7.2009 v 18.00 hodin před Domem Umění na Malinovského náměstí v Brně

otevřeno: 2.7. - 27.7.2009 od 15-21 hod denně kromě pondělí

kurátorka: Andrea Štekrová

Výstava představí výběr mladých prostorových tvůrců, autory, kteří se věnují sochařským a prostorovým realizacím – instalacím a objektům. Vystavené práce vznikly přímo pro tuto akci.

U této výstavy je možno se potkat s Imitacemi míst nejen v interiéru, ale také v okolí vstupu do

Domu Umění, v přilehlém parku a ulici, které jsou ideálními prostředími pro hru na nápodobu,

imitaci a vytvoření nových inscenovaných prostorových situací. Unimobuňka je zde „náhradou“ galerijní prostory, jakési prozatímní možnosti, která je tu namísto zavřeného DUmB. Je třeba na tuto situaci reagovat, vytvořit nové prostorové vztahy, imitovat vzniklé prostředí a proměnit ho. Téma této výstavy – IMITACE MÍST odkazuje i k samotnému projektu Kontejnery Umění, jde o takovou imitaci-nápodobu výstavního prostoru, ale také odkazuje k současné situaci imitací materiálových a povrchových až k prostorům umělým-virtuálním. Imitace je všudypřítomná.

Výstava mc2 lesk

vernisáž 29.7.2009 v 18.00 před Domem Umění na Malinovského náměstí v Brně

otevřeno: 29.7. - 26.8.2009 od 15-21 hod denně kromě pondělí

Kurátorky: Karolína Kohoutková a Jana Preková

Výstava představuje současné způsoby práce s krásou a idejemi. Zachycuje příběh a současné pozice fotografie a její vztah k vlastní historii. Tématizuje nové možnosti formy, intenzity a rytmy obrazu. Pracuje s periferní estetikou, novou performativitou a dotýká se hraničních momentů tohoto média.

Vystavující:

Denisa Belzová, Radeq Brousil, Jakub Evják, Lucie Faltýnková, Svatava Freyová, Darina Hlinková, Kateřina Horáčková, Marko Horbán, Lukáš Kamenický, Lenka Klimešová, Kolouchův sen, Tereza Kreinová, Vincent LaFrance, Anna Marcinkowská, Lucie Muranicová, Tereza Rullerová, Jana Spilková, Monika Stacho, Barbora Trnková Aljaž Velički, Jan Viazanička, Diana Winklerová.

Kontakty:

Kateřina Olivová, kurátorka výstavy A

tehotnejhroch@post.cz

739 352 411

Jan Gerych, kurátor burningBEATS

Jangerych@seznam.cz

605 938 532

Andrea Štekrová, kurátorka Imitace míst, místopředsedkyně o.s. Uff!Art

andrea.stekr@gmail.com

731 376 567

Karolína Kohoutková, kurátorka mc2 lesk

lunalaguna@seznam.cz

604 431 836

Jana Preková, kurátorka mc2 lesk

tdprekova@seznam.cz

603 267 184