TZ: Štěpán Grygar, Rudo Prekop

Štěpán Grygar, Rudo Prekop, Galerie 4, Cheb, 15. 5. - 5. 7. 2009

Štěpán Grygar (1955) absolvoval FAMU v roce 1979. V současné době je vedoucím Ateliéru výtvarné fotografie FAMU. Uspořádal téměř 40 samostatných výstav, například v Praze, Brně, Bratislavě, Vratislavi, Mnichově, Besançonu, Londýně a Houstonu. Účastnil se několika stovek společných výstav. Člen Pražského domu fotografie, Asociace profesionálních fotografů ČR. Zastoupen v mnoha významných sbírkách v Evropě a USA.

„Štěpán Grygar těží z toho, co mu nabízí skutečnost, která jej obklopuje, a neruší ji jinými významy, ani ji nespojuje s vlastními pocity, a přesto ji poznamenává svým cítěním již tím, co vybírá a jakou tomu dává podobu. Nemanipuluje se známým světem násilně, přistupuje k němu citlivě a upravuje situace tak, aby přinášely zprávu navíc, která není ve viděném zřetelná, ale ozřejmuje se v souvislostech, ve kterých se nalézá. Napomáhá jim, aby promlouvaly tak, jak on chce a říkaly o sobě to, co on chce." PhDr. Miroslava Hlaváčková Rudo Prekop (1959) - studoval na Střední umělecko-průmyslové škole v Košicích a na katedře fotografie FAMU v Praze u prof. Jána Šmoka. Patří k tzv. Slovenské nové vlně umělců, kteří přišli ze Slovenska studovat na FAMU, a díky své originální tvorbě znamenali cosi jako znovuzrození FAMU. Po absolutoriu nejdříve působil jako volný fotograf, poté jako externí pedagog FAMU a nyní je vedoucím Studiového ateliéru tamtéž. Je členem Pražského domu fotografie (PHP), Asociace fotografů, Svazu českých fotografů. Dosud uspořádal 27 samostatných výstav doma i v zahraničí, zúčastnil se více jak 150 skupinových výstav a projektů po celém světě.

V oblasti volné fotografie realizoval tyto cykly: Nalezené snímky, Reálovky, Aranže, Inscenace, Zátiší. Svým dílem je zastoupen v mnoha významných veřejných i soukromých sbírkách. Je spoluautorem i realizátorem původní koncepce a výtvarného řešení Muzea Andyho Warhola v Mezilaborcích. V rámci užité fotografie spolupracuje s institucemi: Filmové ateliéry - Studio Barrandov, Galerie Benedikta Rejta Louny, Správa Pražského Hradu.