Jarní mindráky v Mikulově

Jarní mindráky, Min a jeb Open Stage 10; otevření nové sezóny Art Shopu Horní konírna v Mikulově 25. dubna 2009

Art Shop Horní konírna je prodejní galerie v Mikulově, kterou při své designérské firmě vede Vítězslav Vrbka. Pan Vrbka je držitelem ocenění „interiér roku 2001" a má za sebou řadu úspěšných zakázek v celé ČR. V jeho galerii pak najdete přední český design jako práce Daniela Piršče (3. místo v kategorii Designér roku Czech Grand Design 2008) nebo Belda Factory (jež vyrábí např. i návrhy letošního vítěze zmiňované ceny). Kromě „nejkrásnějších knih" Petra Nikla zde dostanete i ty od Vrbkových, kteří se totiž kromě dalšího věnují i vydávání vlastní publikační série Open Stage, o jejíž 10. edici zde v sobotu šlo také.

Galerie se nachází v podzámčí a upozorňuje na sebe sochařskou výzdobou na střeše i v zahradě, takže ji nemůžete minout, když po povinné návštěvě sestupujete z mikulovského zámku. Začátek vernisáže měl zpoždění, muselo se počkat na některé „VIP" návštěvníky. Byl krásný den a co bych za to sám dal, kdyby na mě občas na vernisážích počkali. Takto jsem viděl zahájení z první řady a mohl jsem jen žasnout nad množstvím aktivit organizátorské rodiny. Po krátkém hodnocení „krizové" firemní situace („práce máme tolik, že nevíme co dřív"), představení tří nových publikací, posledních přírůstků do umělecké sbírky, komentáře mikulovského kronikáře (děda)  a oznámení hudebního programu (synova kapela Ground Keeper a otcova 3o3), začala hostina delikates paní Vrbkové s výpomocí sousedek, kamarádek a domácího vína. Volba nejlepšího vzorku nové úrody mikulovské grapy byla pak naprostou třešinkou, když největší znalci zakusovali k ochutnávce čerstvý domácí chléb.

Ale zpět k umění! Horní konírna je malá prostorem, nikterak však formátem. Najdete tam plastiky od Armutidise, Róny, Skály a Milkova a obrazy od Císařovského, Nikla, Pirščové, Lahody, Kohouta nebo Krále. Sbírka je prodejní a postupně se doplňuje o nové kusy. Letos přibyly obrazy od nejmladší generace - malířek skupiny Cuprum Venduly Kramářové, Michaely Langové, Marie Tomanové a Michaely Vrbkové (ano, dcera) a jejich spolužáků z FaVU Václava Kočího a Adama Puchara. Výsledná podoba sbírky postrádá výrazný jednotící moment, ale zcela vyhovuje svému účelu - pestré umělecké nabídce Art Shopu. Dá se zároveň považovat za svéráznou interpretaci současného obrazu české výtvarné scény, kdy se místní tvůrci střídají s renomovanými jmény a nejčerstvějšími objevy. Taková představa nemusí být pro každého objektivní, ale když to tak vidí u Vrbků, něco na tom bude.

Otvíračka nové sezóny byla velmi vydařená a ukázala, že v Mikulově skutečná kultura není jen záznam v nabitém kalendáři, ale životní styl.

Více informací: www.rap-interier.cz