TZ: A. R. Penck, Frank Breidenbruch

A. R. Penck, Frank Breidenbruch: Setkání, Galerie Litera, 14. 4. - 12. 6. 2009 

Na této výstavě umělci prezentují výsledky svojí spolupráce z let 1994-95, kdy společnou rukou vytvořili sérii více něž dvou desítek suchých jehel a leptů. Užívají sice symboliku , kterou známe z tvorby A.R.Pencka, ale přesto se nikdy nedovíme, jakou měrou se který z nich na vytvářeném motivu podílel. Setkání Pencka s Breidenbruchem bylo prospěšné pro oba a spojením dvou tak výrazných tvůrců vznikají vysoce ceněná díla ať už v grafice, malbě nebo plastice.

AR Penck , vlastním jménem Ralf Winkler (narozen v Drážďanech v roce 1939) Malíř, kreslíř, sochař,grafik, filmový tvůrce, spisovatel a hudebník. Od roku 1955 opakovaně žádal o přijetí ke studiu na akademií v Drážďanech a východním Berlíně, ale byl odmítnut. Vyučil se kreslířem a pracoval v různých zaměstnáních. Přitom se stále věnoval vlastní tvorbě, ale nemohl své práce veřejně prezentovat. V roce 1968 přijímá pseudonym A.R.Penck. Pod tímto pseudonymem vystavuje v západní Evropě, ale kvůli neustálé politické perzekuci odešel v roce 1980 do západního Německa. Stal se jedním z nejvýznamnějších německých i světových současných umělců. Jeho práce jsou zastoupeny ve všech zásadních sbírkách po celém světě. Vystavuje v důležitých světových galeriích, účastní se mnoha významných společných přehlídek umění (Biennale Benátky, Documenta Kassel).

Frank Breidenbruch (narozen 1963 ve Wuppertalu) Sochař, malíř a grafik se vyučil kameníkem a kamenosochařem. Do roku 1988 pracoval jako sochař a zúčastnil se několika výstav. V roce 1988 přesídlil do Carrary v Itálii, kde se také poprvé setkal s A.R.Penckem a začíná jejich spolupráce na různých projektech - především sochařských. V letech 1989-93 studuje Breidenbruch na "L'Accademia di Belle Arti Carrara" Vedle menších bronzových plastik vytváří i sochy a instalace do veřejných prostor, zejména z kamene. Vystavuje od roku 1985, nejčastěji v Německu a Itálii, ale také v Japonsku nebo Mexiku.