Guma Guar: Kdo je v národním týmu?

Opěrná zeď Letenských sadů sloužila jako galerie Artwall. Dnes zde končí aktuální výstava umeninazdi.cz, další projekty pravděpodobně již nezačnou. Důvodem je rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy, který je majitelem pozemku a který se rozhodl od smlouvy o pronajímání plochy odstoupit. Oficiální rozhodnutí magistrátu, stejně jako reakci Ludvíka Hlaváčka, který je ředitelem Centra pro současné umění (do jehož kompetence Artwall spadá) naleznete na stránkách galerie.

Kolektivní identita, foto: Guma Guar

K odstoupení od smlouvy vedla magistrát výstava skupiny Guma Guar s názvem Kolektivní identita, kterou galerie Artwall představila letos na přelomu května a června. Jednalo se o fotografie českých podnikatelů, jejichž jména máme spojena s nestandartními podnikatelskými praktikami a jejichž konání se pohybovalo na hraně, či za hranou zákona.

Skupina Guma Guar reagovala ve svém díle na reklamní kampaň Magistrátu hlavního města Prahy, která podporovala uspořádání Olympijských her v hlavním městě, a k fotografiím jednotlivých podnikatelů přidala nápis „všichni jsme v jednom týmu" a logo Praha 2016. Podle ředitele Odboru ochrany prostředí MHMP Jana Winklera se jedná o neoprávněné použití loga a sloganu, čímž Artwall porušuje práva společnosti Praha olympijská. Ludvík Hlaváček se brání tvrzením, že zákon zakazuje použití loga jen v obchodním styku.