Kterak Michal Pěchouček uchvátil publikum Reduty

Je jedno, zda se jedná o Cenu Jindřicha Chalupeckého, Zlatého slavíka nebo o Českého lva, slavnostní ceremoniál bývá jen nezbytně nutnou vycpávkou před tím, než se zveřejní jméno vítěze a zúčastnění se odeberou na raut. Moderátor letošního slavnostního vyhlášení laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Michal Pěchouček však dokázal z večera udělat show, při které se lidé v sále netěšili jen na vyhlášení vítěze, ale i na další Pěchoučkův bonmot.

První úsměvy se na tvářích publika v divadle Reduta začaly objevovat ve chvíli, kdy Pěchouček poděkoval Petru Kvíčalovi za to, že ku příležitosti udělování Ceny vymaloval sál Reduty načerveno. Nechybělo ani uvedení do historie Chalupeckého ceny. Místo vyjmenovávání laureátů bývalých ročníků (mezi něž Michal Pěchouček mimochodem patří), zapátral moderátor večera ještě dále do minulosti a zmínil, že k udělování Ceny docházelo již před revolucí s tím rozdílem, že se jednalo o neoficiální aktivitu, takže laureáti si pro Chalupeckého cenu chodili ze strachem, že je při tom nachytá Státní bezpečnost. Ti, kteří doby předrevoluční pamatují jen z pohledu dětí, či je nepamatují vůbec, začali pochybovat, zda jde o fakt či Pěchoučkovu mystifikaci. A tím byl stanoven ráz celého večera, který se nesl mezi seriózností, zábavností a nadsázkou, balancoval někde na hraně mezi nimi a obrovský potlesk by si zasloužil za to, že toto balancování zvládl.

Pobavily i promítané skeče, které měly divákům přiblížit tvorbu a osobnosti jednotlivých finalistů. K nejvtipnějším patřila ta, ve které členové dětského souboru Valášek (jenž při předávání Chalupeckého ceny vystoupil) hodnotili jednotlivé finalisty podle jejich fyzického vzezření. Těsně před vyhlášením laureáta zazpíval Valášek státní hymnu v její původní československé podobě. Lidé stáli v pozoru, byli dojati a přitom stále cítili lehkou nadsázku provázející celý večer. A to hlavně ve chvíli, kdy zazněly tóny „Nad Tatrou sa blýská." Možná někoho už v tu chvíli napadlo, že za pár okamžiků si pro Chalupeckého cenu přijde právě Radim Labuda, který je původem Slovák. Nezbývá než doufat, že v příštích letech se udrží nejen kvalita vystavovaných děl z letošního ročníku, ale vysoká laťka slavnostního ceremoniálu, kterou Michal Pěchouček nasadil.

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.